Duurzaamheid is een belangrijk topic. We moeten ons gedrag soms aanpassen om ervoor te zorgen dat er over honderden jaren ook nog leven is op aarde. Als je een huis wil gaan bouwen, dan moet je uiteraard ook rekening houden met duurzaamheid. Dit doe je al tijdens het bouwproces, maar ook in het ontwerp van het uiteindelijke huis. Lees snel mee aan wat voor duurzame opties je dan moet denken.
Gebruik duurzame materialen
Bouwmaterialen zijn ontzettend schaars tegenwoordig. Daarom is het goed om de grondstoffen die we hebben juist te gebruiken. Er zijn vaak gerecyclede materialen te vinden, die jij in kunt zetten voor de bouw van jouw woning. Het is echter ook verstandig om voor ecologische bouwmaterialen te kiezen. Hier zit dan een keurmerk op. Dit betekent dat de materialen duurzaam zijn gemaakt. Ze zijn dan niet zo schadelijk voor het milieu en jouw gezondheid.
Hout en metaal zijn al twee materialen die gerecycled kunnen worden. Dat betekent dat jij die materialen een tweede leven kunt geven. Zo ben je al heel milieubewust bezig. Er hoeven namelijk geen nieuwe bomen gekapt te worden voor jouw gerecyclede hout. Daarnaast is de productie van metaal heel milieuvervuilend. Daarom is het heel verstandig om voor gerecycled metaal te kiezen.
Een duurzame indeling
In Nederland delen we een huis altijd standaard in. Er zijn maar weinig huizen die van deze standaard afwijken. Je ziet vaak dat de keuken en woonkamer op de begane grond zijn ingedeeld. Als we naar energie kijken is dit niet de meest verstandige indeling. Zoals je wellicht wel weet stijgt warmte op. Het is dan ook beter om beneden te slapen en boven te wonen.
Deel dan ook weer niet je slaapkamer zomaar ergens in. Slapen doe je namelijk het liefst aan een koele kant. Deel een slaapkamer dan ook in op het noorden of oosten. Anders kies je alsnog niet voor een duurzame indeling.
De duurzame toepassingen
Met duurzame materialen en een duurzame indeling ben je er nog niet. Je wil natuurlijk ook dat er duurzaam gewoond kan worden. Daar zijn andere duurzame toepassingen voor nodig. Zorg dat een huis verduurzaamt is. Dit betekent ten eerste dat een huis goed geïsoleerd is. Hier kun je met de bouw natuurlijk al meteen rekening mee houden.
Daarnaast kun je denken aan de installatie van zonnepanelen, zodat je ook echt je eigen energie kunt opwekken. Dat zal schelen op je energierekening. Verder kun je denken aan een warmtepomp, zodat je jouw huis bijvoorbeeld kunt verwarmen door warmte uit de buitenlucht.
Ingericht op duurzaamheid
Het proces van bouwen duurt natuurlijk ontzettend lang. Dit geeft je wel alvast de tijd en ruimte om je bezig te houden met de inrichting. Een nieuw huis schreeuwt natuurlijk om nieuwe meubels. Met het oog op duurzaamheid is dat natuurlijk heel verkeerd. In een duurzaam huis kies je natuurlijk ook voor duurzame meubels. Dit kunnen meubels zijn die je hergebruikt uit je oude woning.
Het kunnen ook meubels zijn, die van andere mensen zijn geweest. Er zijn genoeg plekken waar je tweedehands meubels kunt kopen die er nog prima uitzien. Denk bijvoorbeeld aan de kringloop, maar ook aan websites als Marktplaats.
Ga je voor het eerst samenwonen met je vriend en worden beide huizen nu verkocht? Dan kun je het interieur van jullie beiden natuurlijk ook samenvoegen. Ook dan hoef je nog weinig meubels te kopen. De meubels die je dan aanschaft moeten natuurlijk op een duurzame manier geproduceerd zijn.
Al het overige budget kun je het beste investeren in slimme apparaten in huis. Zo gebruik je nooit meer teveel energie. Dat is ook als je zelf je energie opwekt heel fijn.