Wil je jouw tuin een upgrade geven en zelf een tuinhuis bouwen? Dan vraag je je vast af welk materiaal je daar het beste voor kunt gebruiken. Want wat is nou verstandig? Ga je voor kwaliteit, prijs of duurzaamheid? We zetten per materiaal wat voor- en nadelen op een rijtje. Zo kun je het tuinhuis bouwen, dat aan jouw wensen voldoet.
Een houten tuinhuis bouwen
Als je natuurlijke materialen wil gebruiken in jouw tuin, dan kies je natuurlijk voor een tuinhuis van hout. Er zitten veel voordelen aan dit materiaal. De uitstraling kan ten eerste al een pluspunt zijn, als je van die natuurlijke tinten houdt. Bovendien kun je het hout altijd een kleurtje naar keuze geven. Heb je bijvoorbeeld veel wit in de tuin, dan kun je het tuinhuis ook in die kleur schilderen.
Daarnaast is een tuinhuis van hout heel duurzaam. Het hout kan namelijk te allen tijde gerecycled worden. Wellicht dat je jouw eerste tuinhuis al van gerecycled hout maakt. Dan ben je ook nog eens milieubewust bezig.
Het nadeel is dat een houten tuinhuis veel onderhoud nodig heeft. Dat is dan weer niet duurzaam voor je portemonnee. Je zou deze namelijk jaarlijks moeten schilderen om de kleur te behouden.
Een kunststof tuinhuis bouwen
Een kunststof tuinhuis heeft meteen een hele andere uitstraling dan een houten variant. Sommige mensen houden daar juist heel erg van, anderen weer niet. Een kunststof tuinhuis is licht in gewicht en kan daarom gemakkelijk verplaatst worden. Stel je wil jouw tuin opnieuw betegelen, dan kun je de hele opbergplek gemakkelijk verplaatsen naar de andere kant van de tuin. Bovendien is het ideaal met kinderen. Hout betekent in veel gevallen toch splinters en daar heb je met een kunststof variant geen last van.
Waar je wel op moet letten bij dit materiaal is dat het tegen alle weersomstandigheden kan. Dat betekent dat het materiaal niet zal verkleuren bij regen buien of zonlicht. De meeste kant-en-klare kunststof tuinhuizen hebben wel die voordelen. Zo’n tuinhuis wordt dan altijd als een bouwpakket geleverd, dus bouwen moet je altijd wel zelf doen.
Het nadeel van een kunststof tuinhuis is dat deze vaak niet duurzaam zijn. Kunststof wordt vaak gemengd met andere materialen om het sterker te maken. Vaak is dat hars. Zodra je het materiaal met andere materialen gaat mengen is het niet meer duurzaam. Hierdoor kan het niet gerecycled worden.
Een aluminium tuinhuis
Naast hout en kunststof bestaan er ook tuinhuizen van aluminium. Het is een kwestie van smaak of je dit een mooi materiaal vindt. Sommige mensen zouden dit wellicht niet graag in hun tuin hebben staan. Alhoewel er ook veel mensen zijn die een veranda van aluminium hebben. Zij zullen een tuinhuis in dat materiaal dan ook sneller kunnen waarderen. Dat is namelijk een goede match in de tuin, wat een voordeel is. .
Een nadeel van dit materiaal kan zijn dat het niet goed geïsoleerd is. Dit betekent dat het in de zomer heel warm wordt in jouw tuinhuisje. In de winter wordt het juist weer heel koud. Houdt daar dus rekening mee met de opslag van je spullen. Vaak zal het niet zo’n verschil maken. Al moet je planten die beschut moeten staan in de winter maar binnen halen in plaats van in het tuinhuis te zetten.
Een ander nadeel is dat het niet makkelijk is om met aluminium te werken. Je hebt daar echt het juiste gereedschap voor nodig. Het gaat dan voornamelijk om het ventilatiegat en de planken, die niet gemakkelijk gemonteerd kunnen worden.
Welk tuinhuis je kiest is geheel aan jou. Je hebt nu in ieder geval een overzicht van de voor- en nadelen van de materialen.