Zelf Huis Bouwen

Een huis bouwen of verbouwen?

Je hebt er vast wel eens over nagedacht om zelf een huis te laten bouwen. Dat kan een droom zijn die uitkomt. Alleen is dat beter dan het verbouwen van je eigen huis? Kun je met een verbouwing hetzelfde bereiken dan dat je doet als je een huis bouwt? We zetten er alles over op een rijtje, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw huidige woning. Ga je die verkopen om een huis te bouwen of ga je jouw huidige huis gewoon verbouwen? 

 

Een huis bouwen

Het bouwen van je eigen huis kan vele voordelen met zich mee brengen. Je kunt namelijk alles tot in de puntjes zelf bepalen, mits het veilig is. Daarmee bedoelen we dat een huis natuurlijk draagmuren nodig heeft en dat het aan andere veiligheidseisen moet voldoen. Voor de rest kun je alles in principe zelf bepalen, ook waar de leidingen lopen bijvoorbeeld. Dus stel je wil een badkamer naast je slaapkamer of een badkamer op zolder, dan kun je dat allemaal zelf bepalen. 

 

Dit geeft je ook meteen de mogelijkheid om je huis duurzaam te bouwen. Alle duurzaamheids mogelijkheden kun je meteen laten toepassen. Dit is ten eerste natuurlijk veel fijner wonen en gaat schelen in de kosten. Milieubewust leven voel je namelijk ook zeker in je portemonnee. Alleen heb je er ook nog voordelen van als je dat zelfgebouwde huis ooit wil gaan verkopen. Een duurzaam huis levert namelijk altijd veel meer op bij een taxatie en zorgt dus altijd voor een hoge verkoopprijs. 

 

Jouw huis verbouwen

Het is belangrijk om erachter te komen waardoor je wil gaan verhuizen. Kom je ruimte tekort? Dan kun je net zo goed jouw huidige huis gaan verbouwen. Voor die paar m2 hoef je niet een nieuw huis te gaan bouwen. Wellicht kun je een extra verdieping op jouw woning laten plaatsen of is een aanbouw een goede oplossing. Laat wel eerst onderzoek doen of dat wel toegestaan is voordat je afspraken gaat maken met een aannemer.

 

Het voordeel van je huis verbouwen is dat je met kleine aanpassingen al een heel ander huis kunt hebben. Neem bijvoorbeeld de keuken. Als je die laat verbouwen om er een woonkeuken van te maken. Dan doet dat iets met de uitstraling van je huis. Met een uitbouw erbij en door de keuken bij de woonkamer te betrekken voelt het ook als een andere woning. 

 

Je hebt met een bestaande woning wel minder keuzevrijheid, maar je zou er alsnog jouw droomwoning van kunnen maken door te verbouwen. Behalve als er andere zaken ook een rol spelen. Wil je bijvoorbeeld weg uit jullie huidige huis omdat je bijvoorbeeld nu aan een drukke straat woont? Dan gaat een verbouwing dat vanzelfsprekend niet oplossen. In dat geval kun je beter op zoek naar een stuk grond, waar je een huis op kunt gaan bouwen. Vaak heb je dan weinig tot geen buren om je heen en heb je dus alle rust. Dat is een groot verschil als je vanuit een woning aan een drukke straat komt.

 

Een andere reden om te willen verhuizen is de oudheid van een huis. Alles wordt natuurlijk steeds moderner. Als je nu een huis gaat laten bouwen, dan profiteer je ook van alle snufjes en materialen van nu. Al richt je jouw huis nog zo modern in, een huis uit 1960 blijft een oud huis. Soms kun je er dan beter voor kiezen om het te verkopen. Er zijn namelijk nog steeds heel veel mensen die wel voor die charme van een oud huis vallen. Laat jouw huis dan ook te koop zetten om er een ander blij mee te maken.

 

Via de website 2link.be vind je hele handige informatie links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *