Timmeren

Zelf bouwen of een aannemer inhuren?

Er zijn heel veel dingen die je zelf kunt bouwen. Voor anderen dingen kun je beter een aannemer inhuren. Alleen wat maakt dat je die hulp nodig hebt? In dit artikel geven we een paar redenen. Zo kom je erachter, wat je het beste zelf kunt doen en waar je beter hulp voor kunt inschakelen.

 

Wat bouw je zelf?

Als je er eens goed over na gaat denken, dan zul je misschien weinig dingen op kunnen noemen die je zelf kunt bouwen. Daar zijn wij het niet mee eens. Met de juiste instructies kun je een hele hoop zelf. Sommige mensen hebben ook een achtergrond in de bouw of zijn daar nog steeds in werkzaam. Hen kun je natuurlijk veel meer laten bouwen, dan iemand die er minder verstand van heeft. Laten we dat natuurlijk voorop stellen. Toch betekent het niet dat je zonder bouwachtergrond, niets zelf kunt bouwen. 

 

Als we het over zelf bouwen hebben, denken we vaak aan het maken van meubels. Er zijn een hoop meubels die je vanaf de grond zelf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan complete kledingkasten of tv-meubels. Maar denk ook aan salon- en eettafels of nachtkastjes. Dat zijn al een aantal meubels in huis die je nodig hebt en zelf kunt bouwen. Je kunt ze helemaal ontwerpen in de stijl die jij wil. Zo maak je jouw meubels uniek, want vrijwel niemand maakt zijn meubels zelf.

 

Uiteraard heb je buiten ook nog meubels nodig. Er zijn weinig dingen die je niet zelf kunt maken. Een parasol is misschien een te moeilijke klus, maar voor de rest? Mensen maken hun loungesets gewoon zelf van hout en ook hun tuinhuizen zijn zelf in elkaar getimmerd. De plantenbakken hoef je zelfs niet eens te kopen en kun je ook geheel zelf ontwerpen. Je kunt echt veel meer dan je zelf denkt.

Hiervoor huur je een aannemer in

Het bouwen van een nieuw huis is wellicht te hoog gegrepen om zelf aan te pakken. Je moet aan zoveel zaken denken en het gaat hier ook om de stevigheid van je huis. Je hebt hiervoor dus wel echt een achtergrond in de bouw nodig. Daarom kun je deze klus het beste uitbesteden. Huur een aannemer in. 

 

Je kunt eventueel wel altijd helpen met de bouw, maar laat de aannemer alles regelen. Het uitbesteden van deze klus kan soms ook wel veel beter zijn. Je bent namelijk nog steeds betrokken bij het ontwerp van het huis en mag nog steeds alles zelf bepalen. Alleen de aannemer heeft contact met alle verschillende partijen. Hij weet waar bijvoorbeeld de draagmuren komen te staan en welke isolatiemogelijkheden het beste toegepast kunnen worden.

 

Door van een afstand mee te kijken met de bouw van jullie huis, krijg je ook veel beter overzicht. Op die manier kun je veel beter beslissen, wat je wel of niet wil. Als je zelf aan het bouwen bent, dan kun je dat overzicht nog wel eens verliezen. Je zit dan namelijk meer met je neus tussen alle betonblokken, terwijl je bij het ontwerp eerder in te tekeningen duikt. 

 

Zorg dat je voor dat je begint met bouwen al veel van je ontwerp vast hebt liggen. Dit maakt het voor de aannemer ook veel makkelijker. Zo kan hij de mannen op de bouw namelijk het beste aansturen. Mocht er tussendoor iets veranderd moeten worden, dan gaat je dat natuurlijk ook geld kosten. Daarom is het verstandig om van te voren al je wensen al duidelijk op papier te hebben. Dan kan onder andere de aannemer ervoor zorgen dat jouw droomhuis wordt gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *